Λίγα λόγια για την πόλη μας…

Πριν φτάσουμε στις κάλπες είναι απαραίτητη μια μικρή στάση. Μια στάση για να αναρωτηθούμε για την Πάτρα, τη διαδρομή, τις δυσκολίες και τις προοπτικές της.

Είμαστε η Πάτρα με το λαμπρό βιομηχανικό παρελθόν. Είμαστε η Πάτρα με το εξαιρετικό εξαγωγικό εμπόριο μέσω ενός ακμάζοντος λιμανιού. Είμαστε σήμερα η Πάτρα που αναζητεί τη σύγχρονη ταυτότητά της με την οποία θα οικοδομήσει το μέλλον.

Σ’ αυτήν την οικοδόμηση και σ’ αυτό το μέλλον ο Δήμος Πατρέων καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Διεκδικώντας όλες τις υποδομές που του λείπουν, όλες τις μορφές ανάπτυξης που συγκροτούν μια σύγχρονη μεγάλη πόλη. Μας νοιάζει ο πρωτογενής τομέας που περιβάλλει την Πάτρα, η μεταποίηση, η βιοτεχνία και η βιομηχανία και φυσικά ο κλάδος των υπηρεσιών στις ποικίλες του εκδοχές. Από αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε απολύτως κρίσιμα μεγέθη την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού ,με το εμπορικό του τμήμα, τη διασύνδεσή του με το τρένο υψηλών ταχυτήτων, όπως επίσης και την αναβάθμιση και υποστήριξη της Βιομηχανικής Περιοχής τόσο ως προς τις ήδη λειτουργούσες εκεί μονάδες, όσο και ως προς την προσέλκυση νέων.

Ιδιαιτέρως για το Δήμο, θεωρούμε εξαιρετικά ώριμη μια γενναία μεταρρύθμιση που θα το καταστήσει οικονομικά αυτόνομο και απολύτως ακηδεμόνευτο σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Αυτό σημαίνει ένα Δήμο με απόλυτο έλεγχο επί του προϋπολογισμού του και συνεπώς με τη δυνατότητα να ορίζει και να ασκεί τη δική του φοροληπτική πολιτική, με τη μεταφορά φολογικών πόρων στην αυτοδιοίκηση και την ελευθερία να ορίζει μόνη της το ύψος και την περισυλλογή τους.

Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν το νέο τοπίο που δημιουργεί η εισαγωγή της απλής αναλογικής στο Δήμο. Παρότι είναι βάσιμες οι επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις αντιλήψεις στη νέα πραγματικότητα. Δεν θα υπάρχει πια ένας Δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και μια αντιπολίτευση καταδικασμένη σε αέναη γκρίνια. Θα είναι απαραίτητες οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις, γεγονός που καθιστά την επόμενη δημοτική περίοδο προκλητική κι ενδιαφέρουσα. Η παράταξή μας προτίθεται να αναπτύξει στο μέγιστο τη συναινετική της διάθεση με βάση αρχές, προγραμματικές συμφωνίες και δίχως συναλλαγές, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το καλό της Πάτρας.

X