ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ (906 ΛΕΞΕΙΣ)

·         Αποφασίσατε μετά από ένα διάστημα αποχής από τα κοινά (αναφέρομαι στην περίοδο που είχατε εκλεγεί βουλευτής) να θέσετε υποψηφιότητα για το Δήμο Πατρέων. «Επιστρατευτήκατε» από τη ΝΔ ή αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή σας;

«Δεν είναι ακριβές ότι έκανα αποχή από τα κοινά. Βεβαίως η περίοδος που υπηρέτησα ως βουλευτής ήταν, αναπόφευκτα, η πλέον έντονη από πλευράς πολιτικής δραστηριότητας. Ωστόσο κύριε Βασιλάκη υπήρξα σε όλη μου τη ζωή ένας άνθρωπος με έντονη πολιτική στάση και δράση. Στάση και δράση που κάποτε είναι πιο εξωστρεφής και άλλοτε περισσότερο εσωστρεφής. Κι όπως θα έχετε αντιληφθεί τώρα βρίσκομαι σε φάση εξωστρέφειας που, δεν το κρύβω, μου είχε λείψει. Ωστόσο διαρκώς παρακολουθούσα ενεργά πολιτικές εξελίξεις, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο ακόμη και την περίοδο 2012-2018 που κατείχα διευθυντική θέση σε μαιευτικές κλινικές δημόσιων Νοσοκομείων.

·         Στο διάστημα που μεσολάβησε το εκλογικό σώμα ανανεώθηκε. Συνεπώς, χρειάζεται να σας γνωρίσει, κυρίως, η νεότερη γενιά. Μιλήστε μας για εσάς. Ποιος είστε, που μεγαλώσατε, τι έχετε κάνει επαγγελματικά και πολιτικά κ.ο.κ.

 «Η οικογενειακή μου καταγωγή είναι από την Κεφαλλονιά. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα, για την ακρίβεια στην Αγυιά, σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ από το 1977 ασκώ την Ιατρική και τα περισσότερα χρόνια στην Πάτρα.  Πήρα εφόδια αρχών και αξιών από την οικογένειά μου και από τα 18 μου χρόνια ξεκίνησα τις σπουδές μου. Από τότε μέχρι σήμερα σπουδάζω τη ζωή μαχόμενος με πίστη, θέτοντας διαρκώς στόχους και αυτό θα ήθελα να πω στους νέους συμπολίτες μας. Να πιστεύουν σ αυτό που κάνουν και να μάχονται στη ζωή με πείσμα και αρχές. Επειδή όμως αναφέρθηκα και στην καταγωγή μου, επιτρέψτε μου σας θυμίζω ότι η Κεφαλλονίτικη κοινότητα της Πάτρας έχει αναδείξει στην πόλη ισχυρές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός δήμαρχος, Θόδωρος Άννινος».

·         Η απλή αναλογική ανακατεύει την τράπουλα στα δημοτικά πράγματα. Πιστεύετε ότι το εκλογικό σώμα και οι αιρετοί είναι ώριμοι για να δεχθούν μια τέτοια αλλαγή;

«Δεν είμαι σε θέση να προεξοφλήσω την ωριμότητα του εκλογικού σώματος ή των αιρετών. Είναι όμως βέβαιο ότι η απλή αναλογική ανοίγει μια προκλητική περίοδο. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε τις υπερβάσεις μας, να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και να αφήσουμε πίσω εκείνα που μας χωρίζουν. Προσωπικά αισθάνομαι έτοιμος για τις πλέον προχωρημένες συνεργασίες με ένα και μόνο κριτήριο. Να είναι συνεργασίες που θα πηγαίνουν την Πάτρα μπροστά».

·         Στον πρόσφατο απολογισμό που έκανε η δημοτική αρχή εμφάνισε την εικόνα ότι όλα «έχουν καλώς» στην Πάτρα. Σε ποιους τομείς έχει αποτύχει κατά την άποψή σας και σε ποιους τα πήγε καλύτερα (π.χ. καθαριότητα, εικόνα πόλης);

«Κανείς και ποτέ δεν τα πήγε άσχημα μιλώντας για τον εαυτό του και από αυτήν την παράδοση δεν μπόρεσε να ξεφύγει ο κ. Πελετίδης. Εμφάνισε όντως μια ειδυλλιακή εικόνα για τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής κι ακόμα χειρότερα εμφάνισε μια διχαστική νοοτροπία. Ο κ. Πελετίδης ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το λαό και όλοι οι υπόλοιποι τα συμφέροντα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια άγονη και παρωχημένη αντίληψη. Έχω ήδη πει πως δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις και υποψήφιοι δήμαρχοι που να θέλουν το κακό της πόλης, του κ. Πελετίδη συμπεριλαμβανομένου. Συνεπώς οφείλουμε, θα το ξαναπώ, να αναζητήσουμε τα σημεία σύγκλισης και τις θετικές μας πλευρές. Η Πάτρα μας χρειάζεται όλους».

·         Κάποιοι στην πόλη (συγκεκριμένα από το χώρο της ΝΔ) σιγοψιθυρίζουν ότι στις δημοτικές εκλογές του 1998 είχατε ταχθεί υπέρ του Π. Κοσιώνη, ο οποίος είχε υποψήφιο σύμβουλο τον Κ. Πελετίδη. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και ζητάτε από τους πολίτες το Μάιο του 2019 να ψηφίσουν εσάς και όχι εκείνον;

«Είναι γεγονός ότι στις εκλογές του 1998 είχα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη σύγκλιση τοπικών φιλελεύθερων δυνάμεων με την παράταξη του αείμνηστου Παναγιώτη Κοσιώνη ο οποίος κατέχει πάντα στη μνήμη μου μια ξεχωριστή θέση. Ήταν για μένα τότε μια γόνιμη υπέρβαση που έγινε μέσα σε δύσκολες συνθήκες αλλά και μια πολιτική παρακαταθήκη ευρύτερων συνεργασιών. Συνεργασίες που υλοποιήσαμε τότε, συνεργασίες για τις οποίες μιλάω και σήμερα. Ενώ όμως τότε κάναμε πράξη τη σύγκλιση, αντιθέτως σήμερα η δημοτική αρχή έχει ένα καθαρό μονοκομματικό χαρακτήρα. Καταλήγοντας σας λέω ότι η προσπάθεια που έκανα τότε, αποτελεί εχέγγυο της αξιοπιστίας του σημερινού μου λόγου για σύγκλιση, ενότητα και συναίνεση δυνάμεων που η Πάτρα έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ».

·         Είπατε ότι είστε ανοικτός σε συνεργασίες με όλους. Εννοούσατε και με τον κ. Πελετίδη; Και αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

«Κύριε Βασιλάκη θέλω να είμαι σαφής. Όταν θέτεις ως βασικό σου στόχο τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, δεν μπορεί να ξεκινάς με εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Θα ήθελα μάλιστα να σας ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα. Η συναίνεση δεν είναι μια ευχή, είναι πολιτκός στόχος που χρειάζεται επιμονή, προσήλωση, εντιμότητα και καθαρές θέσεις για να επιτευχθεί. Θα κάνω όλα όσα πρέπει για να τα καταφέρω, αν και όπως είναι γνωστό για τη συναίνεση χρειάζονται πάντα δύο».

               ·         Με ποιες παρατάξεις ή υποψηφίους θα μπορούσατε να συμπράξετε σε μια λογική Β’ γύρου;

«Κατ αρχήν, θέλω να εκφράσω την ισχυρή μου πεποίθηση ότι θα είμαι στο δεύτερο γύρο. Όλες οι διαθέσιμες ενδείξεις συνηγορούν προς τούτο. Επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι θέσεις μου για ενότητα και συναίνεση θα είναι ακριβώς οι ίδιες τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

Βεβαίως ο δεύτερος εκλογικός γύρος έχει τη δική του λογική και όπως είναι προφανές σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεσαι σε όλους ζητώντας να σε εμπιστευτούν. Άλλωστε ό στόχος μου είναι ξεκάθαρος, δηλαδή η νίκη στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”
-Σας ευχαριστώ

-Και εγώ σας ευχαριστώ

Νικόλαος Παπαδημάτος
Ιατρός
υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων

08/02/2019

X