Κρίσιμη διετία για την Ξερόλακκα!

Κρίσιμη διετία για την Ξερόλακκα!

Τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας επισκέφτηκαν ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος και τα μέλη του συνδυασμού Κώστας Σβόλης και Θόδωρος Ξυλιάς, θέλοντας να δουν τη λειτουργία της εγκατάστασης. Η επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο της καταγραφής προβλημάτων που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη», με την αντιπροσωπεία του συνδυασμού κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής της από τους υπαλλήλους του ΧΥΤΑ να «πέφτει» πάνω σε μια τρομακτική για την πόλη αποκάλυψη.

Ποια είναι αυτή; Ότι μέσα στην επόμενη 2ετία θα επέλθει κορεσμός στον ΧΥΤΑ, την ίδια ακριβώς ώρα που το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων που δημιουργείται στην περιοχή μας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Μα ότι μέσα στα επόμενα 2-2,5 χρόνια ο ΧΥΤΑ θα γεμίσει φτάνοντας στα όρια λειτουργίας του, το εργοστάσιο την ίδια ώρα δεν θα λειτουργεί και έτσι θα… αναγκαστούμε να ψάχνουμε άλλες πόλεις για να πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας!

Παράλληλα, επί της ουσίας φτιάχνεται ένα εργοστάσιο το οποίο και θα μας στοιχίσει και που στην πραγματικότητα δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της Πάτρας (υπολογίζεται ότι οι τόνοι απορριμάτων στη διάρκεια του χρόνου είναι  100.000).

Και τρίτον, πρέπει να τολμήσουμε την επέκταση της Ξερόλακκας, όμως κι εδώ δημιουργείται μοιραία το ερώτημα για το αν Δασαρχείο που έχει υπό τη δικαιοδοσία του τις γύρω εκτάσεις θα δώσει την σχετική άδεια.

Στη διάρκεια της επίσκεψης των Νίκου Παπαδημάτου, Κώστα Σβόλη και Θόδωρου Ξυλιά στον ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα διαπιστώθηκαν και κάποια ακόμη πράγματα.

Το κυριότερο είναι ότι στις μεγάλες μπόρες υπάρχει διαφυγή απορριμάτων και ουσιών, αν και η ζημιά για την ώρα είναι ελεγχόμενη, καθώς υπάρχει μεγάλη αραίωση και η εγκατάσταση έχει σύστημα με αγωγούς για καλύτερη διαχείριση των διαρροών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί απόσμησης, όμως ευτυχώς για την ώρα η κάλυψη που γίνεται είναι σχετικά καλή. Και τέλος, διαπιστώθηκε ένα… βουνό παλιών κάδων σκουπιδιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε χρήση, αφού πρώτα επισκευαστούν (όπου χρειάζεται), για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Πάτρας.

Μετά την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε στον ΧΥΤΑ η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» θα κλείσει με ένα μήνυμα προς όλους τους δημότες: Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να διαχωρίζουμε τα απλά σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα. Ετσι θα βοηθήσουμε την ίδια την Πάτρα, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και την ποιότητα της ζωής μας.

X