Η υπογειοποίηση του τραίνου και η ανάπλαση του πάρκου του Αγίου Ανδρέα

Η υπογειοποίηση του τραίνου και η ανάπλαση του πάρκου του Αγίου Ανδρέα

Ενα πολύ σημαντικό άρθρο του επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκου Παπαδημάτου για το μεγάλο όραμα της ανάπλασης του πάρκου του Αγίου Ανδρέα και την σύνδεσή του με την ακτογραμμή της Πάτρας, φιλοξένησε τη Δευτέρα 28/9 η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Ο Ν. Παπαδημάτος θεωρεί ως «κλειδί» την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Οθωνος-Αμαλίας από την Τριών Ναυάρχων έως την Παπαφλέσσα, προκειμένου να ανοίξει ο ορίζοντας για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου, την αξιοποίησή του και τη σύνδεσή του με την θάλασσα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο φυσικό πλούτο της Πάτρας.

Ιδού το επίκαιρο και πολύ σημαντικό άρθρο του Νίκου Παπαδημάτου:

«Είναι φορές που οι συνθήκες και ο χρόνος (το timing όπως συνηθίζουμε να λέμε) ωριμάζουν τις σκέψεις και μετατρέπουν τα οράματά μας για την πόλη σε ευκαιρίες. Αρκεί να το πιστέψεις, να πείσεις και να δράσεις.
Η δρομολόγηση της υπογειοποίησης του τραίνου στην Πάτρα, θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για την υλοποίηση παράλληλων δράσεων που θα ωφελήσουν ακόμη περισσότερο την πόλη, ξέχωρα από τα άλλα οφέλη που το συγκεκριμένο έργο θα αποφέρει.
Ο λόγος για το μεγάλο όραμα της ανάπλασης του πάρκου του Αγίου Ανδρέα και την σύνδεσή του με την ακτογραμμή της πόλης, σε έναν νοητό προς το παρόν άξονα από τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό έως την περιοχή του Φάρου. Ενα έργο που στο παρελθόν είχε ευρέως συζητηθεί, ως ιδέα είχε αποσπάσει θετικά σχόλια και κυρίως η μελλοντική υλοποίησή του ήταν κοινά αποδεκτό πως θα δημιουργούσε προοπτικές που θα άλλαζαν σημαντικά και θετικά τα δεδομένα του θρησκευτικού τουρισμού στην Πάτρα.
Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής δημιουργεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετατραπεί το όραμα σε πράξη. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, αλλά συντονισμένα και στοχευμένα είναι και υλοποιήσιμο και ωφέλιμο για την πόλη.
Η νέα υπογειοποιημένη σιδηροδρομική γραμμή, με την παράλληλη και τμηματική βύθιση της Οθωνος-Αμαλίας από την Τριών Ναυάρχων έως την Παπαφλέσσα, απελευθερώνει τα πλάνα και ανοίγει τον ορίζοντα για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου, την αξιοποίηση του και τη σύνδεσή του με την θάλασσα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο φυσικό πλούτο της Πάτρας.
Γίνονται όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα; Εύλογο το ερώτημα του αναγνώστη, όχι όμως δύσκολη η απάντηση: Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε άμεσα τις συγκυρίες και τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται. Μπορούμε να πιέσουμε, με «όπλα» μας τη γνώση, την αγάπη μας για την πόλη και την ωριμότητα που θα πρέπει να μας διακρίνει όταν διεκδικούμε. Ωριμότητα που θα συνδυάζεται με πειθώ και επιχειρήματα και που στην εποχή μας βρίσκει ευήκοα ώτα, ιδιαίτερα αν ο στόχος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση μιας μεγάλης αστικής ανάπλασης που ωφελεί το περιβάλλον και χωρίς αμφιβολία δημιουργεί αυτόματα συναίνεση και κοινωνικές συμμαχίες, εφόδια απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου.
Η Αποστολική Εκκλησία της Πάτρας και ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για εκατομμύρια ορθοδόξους ανά τον κόσμο. Οφείλουμε λοιπόν πρώτοι εμείς, αφού διδαχθούμε από ανάλογες πρωτοβουλίες που πήραν και υλοποίησαν μεγάλες πόλεις στον κόσμο, να μεριμνήσουμε στην πράξη πια, για την ανάπλαση και την ανάδειξη του μεγάλου αυτού θρησκευτικού μνημείου.
Η ευκαιρία μάς δίνεται. Βούληση, ρεαλισμός και πίστη χρειάζονται. Και είμαι βέβαιος πως εφόσον ο κοινός τόπος υπάρχει, μπορούμε να τα βρούμε και να τα καταφέρουμε».

X