Αρθρο του Θόδωρου Ξυλιά από το 2012 που (δυστυχώς) παραμένει επίκαιρο…

Αρθρο του Θόδωρου Ξυλιά από το 2012 που (δυστυχώς) παραμένει επίκαιρο…

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 2012 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ…
Πόσο επίκαιρο φαντάζει μετά από όλα όσα συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα στην χώρα μας, ένα άρθρο που έγραψε ο νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Θόδωρος Ξυλιάς στην εφημερίδα «Γεγονότα» πριν από 9 ολόκληρα χρόνια (συγκεκριμένα την Τρίτη 23 Ιουλίου 2012) με αφορμή μια φωτιά που είχε ανάψει το καλοκαίρι του ίδιου έτους στην Τ.Κ. Σελλών του Δήμου Πατρέων…!!!
Η εν λόγω φωτιά κατέκαψε τότε χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιέργειες και ελιές από τον Ψαθόπυργο έως το Καστρίτσι.
«Τα θλιβερά εκείνα γεγονότα σε τίποτα δεν μας δίδαξαν δυστυχώς…», παρατηρεί σήμερα εμφανώς προβληματισμένος ο Θόδωρος Ξυλιάς.
Ακολουθεί η αναδημοσίευση στο άρθρο του, το οποίο είχε τίτλο: «Αφυπνιστείτε επιτέλους!». Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…
«Για πολλά χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, ζούμε τον εφιάλτη των πυρκαγιών, ενώ η Πολιτεία δαπανά πολλά χρήματα για την πυροπροστασία. Η εμπειρία δυστυχώς δείχνει πως όλα τα παραπάνω δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού χιλιάδες στρέμματα με πράσινο, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, κατοικίες και άλλα, βλέπουμε να γίνονται στάχτη. Ούτε τα σύγχρονα μέσα – πυροσβεστικά αεροσκάφη – δεν αποτρέπουν τις καταστροφές.
Η Πολιτεία πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες να σταματήσουν τις αγκυλώσεις που τους διακατέχουν. Πολλές φορές με τις παρεμβάσεις τους δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τις ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η πυρκαγιά του 2012 στην περιοχή του πρώην Δήμου Ρίου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ηταν ευτύχημα που οι καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν ούτως ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν ως την Παλαιά Εθνική Οδό και όχι μόνο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
«Συνέβαλε ο Στρατηγός Ανεμος» μια παρεξηγημένη φράση. Ούτε τα αεροπλάνα που ενώ έκαναν ανεφοδιασμό με νερό από την θάλασσα σε ελάχιστα λεπτά από τα σημεία των πυρκαγιών δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραπάνω περιοχή, σε δάσος, καλλιέργειες, ελιές και άλλα. Οι καταστροφές αυτές επαναλαμβάνονται στην περιοχή αυτή συχνά με την Πολιτεία να παραμένει αθεράπευτα απλός θεατής.
Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους και σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε απόσταση που να εμποδίζει:
Πρώτον, τη μετάδοση της φωτιάς από το ένα σημείο στο άλλο.
Δεύτερον, να είναι εύκολη η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων όλο το 24ωρο.
Και τρίτον, να αποψιλώνονται κατά μήκος και από τα δυο μέρη των ζωνών τα ψηλά δέντρα, τα ξερά χόρτα – θάμνοι – σκουπίδια.
Να θυσιάζεται το 10% του δάσους για να προστατεύεται το 90%. Αντιπυρικές ζώνες να δημιουργηθούν περιμετρικά από οικισμούς που περικλείονται από δάσος, που σήμερα είναι ανύπαρκτες.
Οι μεμονωμένες κατοικίες μέσα σε δάσος να διαθέτουν υποχρεωτικά δεξαμενή νερού. Να σταματήσουμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τύχη και στον Θεό.
Η Πολιτεία να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ειδική διαδικασία, όπως με τους καθαρισμούς των ποταμών και στα δάση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση–ιδιώτες και την εκμετάλλευση των υλικών που θα προκύπτουν αποψιλώνοντας τα ξερά δέντρα, χόρτα, θάμνους που διευκολύνουν κάθε φορά τις καταστροφές.
Οι αρμόδιοι να μπουν μπροστά από τα γεγονότα, να σταματήσουν να κάνουν κάθε φορά μόνο εκ των υστέρων αναφορά στον δυσάρεστο απολογισμό. Το παράδειγμα της Ηλείας του 2007 να τους αφυπνίσει επιτέλους».

X